Δεκαπενταύγουστος με μάσκα, πανηγύρια γιοκ και λίγοι – λίγοι στα σούπερ μάρκετ! Τα μέτρα που εξετάζονται « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Δεκαπενταύγουστος με μάσκα, πανηγύρια γιοκ και λίγοι – λίγοι στα σούπερ μάρκετ! Τα μέτρα που εξετάζονται

στις   9:59 π.μ.  |  Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020


Η πληρότητα στα πλοία δεν αυξήθηκε, τα πανηγύρια μάλλον θα παραμείνουν… απαγορευμένα και δεν αποκλείεται, αν η εξάπλωση του κορονοϊού συνεχιστεί και τα κρούσματα εξακολουθήσουν να έχουν αυξητικές τάσεις, να μπουν στη ζωή μας νέες απαγορεύσεις.


Τα 65 νέα κρούσματα της χθεσινής (30.07.2020) μέρας ήταν ένα σοκ. Οι λοιμωξιολόγοι «φωνάζουν» εδώ και μέρες για τη… χαλάρωση, ο πρωθυπουργός τους έδωσε «λευκή επιταγή» να κάνουν ό,τι πιστεύουν πως είναι καλύτερο κι εκείνοι επαναλαμβάνουν πως η κατάσταση συνεχιστεί, τότε υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που εξετάζονται.

Κάποια απ’ αυτά περιέγραψε ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (31.07.2020) στον ΣΚΑΙ. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας προανήγγειλε ουσιαστικά την παράταση της απαγόρευσης των πανηγυριών και ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, δεν απέκλεισε η Κοίμηση της Θεοτόκου να γίνει με… μάσκα.


Ο περιορισμός των ατόμων που συγκεντρώνονται σε διάφορους χώρους είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται. Ο Χαράλαμπος Γώγος είπε πως θα μπορούσε για παράδειγμα να μην υπάρχει ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των πολιτών που πηγαίνουν σε ένα σούπερ μάρκετ, σε ένα μπαρ, σε μια καφετέρια ή ένα κέντρο διασκέδασης. «Αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης πάνω π.χ. από 50 ή 100 άτομα», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας πως οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown γιατί «σταματάνε την μετάδοση είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι». Σημείωσε επίσης ότι «η ανάγκη της μάσκας έρχεται να καλύψει την αδυναμία τήρησης των αποστάσεων που είναι ο ιδανικός τρόπος προφύλαξης από τον κορονοϊο».


Ο Χαράλαμπος Γώγος κάλεσε τους νέους να δείξουν κοινωνική ευθύνη. Η αύξηση των κρουσμάτων εντοπίζεται σε νέους ανθρώπους γιατί εκείνοι, όπως είπε, «δεν μπορούν να περιοριστούν». Γι’ αυτό και τους κάλεσε να δείξουν κοινωνική ευθύνη και να συμμορφωθούν «γιατί είναι αυτοί που μπορούν να διασπείρουν την νόσο».

Τα πάρτι
Μιλώντας για τα πάρτι που γίνονται τον τελευταίο καιρό, κυρίως στη Μύκονο, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επανέλαβε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αδύνατο να γίνει ιχνηλάτιση, αν κάποιος από τους συμμετέχοντες βρεθεί θετικός.

«Έχουμε δει ότι κάποιοι κόλλησαν σε τέτοια πάρτι και ευτυχώς συνέβη σε χώρους που ήταν ελεγχόμενη κατάσταση δηλαδή σε υπηρεσίες, σε εργοστάσια. Αν όμως έχουμε κρούσματα ορφανά, όπως αυτά που είδαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ιχνηλάτηση θα γίνει σε ανθρώπους του συγγενικού τους περιβάλλον, δεν ξέρουμε αν τα άτομα αυτά βρέθηκαν σε τέτοιους χώρους και αν βρέθηκαν δεν γίνεται ιχνηλάτηση προφανώς. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar, είναι αδύνατο. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα».


Παράλληλα, ουσιαστικά προανήγγειλε την παράταση της απαγόρευσης των πανηγυριών. «Κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο. Αυτή θα είναι και η εισήγηση η δική μου αλλά και όλων νομίζω. Το πανηγύρι έχει πολύ κόσμο. Συνήθως εκατοντάδες και εκεί έχουμε ζητήσει να τηρούνται τα μέτρα και παραβιάζονται».



Γιατί όχι υποχρεωτική μάσκα στην Εκκλησία
Ο Χαράλαμπος Γώγος ρωτήθηκε και γιατί ενώ σε άλλους κλειστούς χώρους η μάσκα είναι υποχρεωτική, στις εκκλησίες δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα αλλά ισχυρή σύσταση. Ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα στην εκκλησία είναι γιατί «έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την εκκλησία που περιγράφει λεπτομερέστερα τι θα γίνεται στις εκκλησίες πχ πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας την μάσκα του και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός σε αποστάσεις μέσα στην εκκλησία. Άρα έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία. Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο απλά επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό».

Σχετικά με τον λόγο που η πληρότητα για τα πλοία παρέμεινε στο 65% και δεν αυξήθηκε, ο Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε ότι «πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις στα καθίσματα των πλοίων γιατί είναι μια μακρά διαδικασία, ο κάθε πλους κρατάει πάνω από 3 ώρες συνήθως στα νησιά επόμενος είναι μεγάλη χρονική διάρκεια έκθεσης σε ασυμπτωματικό φορέα φυσικά οπότε το ένα κάθισμα κενό είναι το 50% πρακτικά για να τηρηθεί το 65% λαμβάνεις υπόψη και τους άλλους χώρους που η χωρητικότητα είναι πάνω από 70 – 80% και εκεί υπάρχει συγχρωτισμός πάλι στις κοινόχρηστες αίθουσες υπάρχει σημαντικός αριθμός κόσμου που έρχονται σε επαφή με τον άλλον επομένως το 100% δεν είναι δυνατό να συμβεί. Γι’ αυτό κρατήσαμε ένα 80% ώστε ο μέσος όρος να είναι γύρω στο 60% προσθέτοντας πως «η μάσκα ειδικά όταν χρησιμοποιείται καλά κρατάει πάνω από το 80% της μετάδοσης όταν χρησιμοποιείται απ’ όλους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για το σπάσιμο της μετάδοσης αλλά ποτέ δεν προηγείται του χώρου, της απόστασης δηλαδή ανάμεσα στους ανθρώπους».
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html