Η πανδηµία στο Μεσολόγγι µε διαφορά 200 ετών... « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Η πανδηµία στο Μεσολόγγι µε διαφορά 200 ετών...

Κατηγορία Τοπικά νέα στις   11:55 π.μ.  |  Δευτέρα 4 Μαΐου 2020


Τα ίδια, με τα σημερινά μέτρα για την μη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, είχαν ληφθεί και το 1824 στο Μεσολόγγι, όταν σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος από πανώλη, σύμφωνα με την εκτίμηση της εποχής.

Όπως αναφέρει το σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Αντώνη Διακάκη «Το Μεσολόγγι στο 1821», η πανώλη εμφανίστηκε στην Ήπειρο στις αρχές της επαναστατικής περιόδου το 1820 και στη Θεσσαλία την Εύβοια και τη Δυτική Μακεδονία το 1821 -1822.

Τον Ιούλιο του 1822 εμφανίστηκε στην Ήπειρο την Αλβανία τη Θεσσαλία την Ανατολική Στερεά και τη Μακεδονία Η εξάρθρωση του κράτους του Αλή πασά άρα και του προστατευτικού υγειονομικού δικτύου του, συνέβαλε στην διάδοση της επιδημίας.

Το Μεσολόγγι, παρά τη μεγάλη τότε συγκέντρωση αμάχων και στρατευμάτων δεν προσβλήθηκε. Ίσως συντέλεσε σ’ αυτό κάποια ετοιμότητα των κατοίκων για λήψη προληπτικών μέτρων λόγω της ναυτικής παράδοσης της πόλης.

Αλλά και κατά την διάρκεια της πρώτης πολιορκίας δεν αναφέρθηκαν κρούσματα επιδημικής νόσου μεταξύ των Πολιορκημένων, σε αντίθεση με το οθωμανικό στρατόπεδο...

Πηγή: Αντώνης Δακάκης. "Το Μεσολόγγι στο 1821" (Πόλεμος, Οικονομία, Πολιτική, Καθημερινή ζωή). Εκδόσεις "Ασίνη" (Νοέμβριος 2019)

aixmi-news.gr
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html