Μάντσεστερ Σίτι: Ιδού ο άνθρωπος που… τίναξε στον αέρα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο! « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Μάντσεστερ Σίτι: Ιδού ο άνθρωπος που… τίναξε στον αέρα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!

στις   11:00 π.μ.  |  Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Μάντσεστερ Σίτι
Και ξαφνικά… σεισμός στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!
“Έξωση” της Μάντσεστερ Σίτυ από το Champions League για το Financial Fair Play.
Ο άνθρωπος που έβγαλε τα πάντα στη φόρα, τα e-mails που “καίνε” και όλο το άγριο παρασκήνιο.

Ο… κακός χαμός! Η επιβολή διετή αποκλεισμού από το Champions League στη Μάντσεστερ Σίτι, λόγω παραβίασης των κανονισμών του Financial Fair Play έσκασε σαν… βόμβα το βράδυ της Παρασκευής (14/2). Η UEFA έφτασε σε αυτή την απόφαση εντοπίζοντας αναντιστοιχία στα οικονομικά έγγραφα που της είχε παραχωρήσει η αγγλική ομάδα ώστε να γίνει ο ανάλογος έλεγχος. Η σωστή έκφραση είναι βέβαια “αναγκάστηκε να παραχωρήσει”…

Βαρύς ο πέλεκυς της UEFA για την Μάντσεστερ Σίτι
Το Νοέμβριο του 2018 το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία έδειχναν ότι ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι, Σεΐχης του Αμπού Ντάμπι, Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, ήταν αυτός που χρηματοδοτούσε την μεγάλη χορηγία “ETIHAD” ύψους 80 εκατ. ευρώ, άρα δεν υπήρχαν ουσιαστικά έσοδα, αλλά απ’ ευθείας χρηματοδότηση από τον επιχειρηματία.

Η πηγή την οποία επικαλέστηκε ο γερμανικό περιοδικό, όσον αφορά τα έγγραφα “φωτιά”, ήταν απλά κάποιος “Τζον”. Τον εμφάνισε μάλιστα ως κάποιον με πολλές διασυνδέσεις στο χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου προσθέτοντας ότι είχε στα χέρια του πάνω από 70 εκατομμύρια ντοκουμέντα για παράνομες οικονομικές- και όχι μόνο- δραστηριότητες από μεγάλα κλαμπ και αστέρες του ποδοσφαίρου.

Λίγες εβδομάδες αργότερα ήρθε στο φως η ταυτότητά του “Τζον”. Ο Ρούι Πίντο, ένας 29χρονος Πορτογάλος, ο οποίος είχε χακάρει τα e-mail μεγάλων ποδοσφαιρικών κλαμπ της Ευρώπης και αποφάσισε να βγάλει στη… φόρα τα πάντα μέσω ενός project με το όνομα “Football Leaks”.

Τα “καυτά” e-mails από τα… ενδότερα της Μάντσεστερ Σίτι
“Ρευστότητα” ήταν ο τίτλος ενός από τα mail που είχε έρθει τότε στη δημοσιότητα και του οποίου αποστολέας ήταν ένας εκ των οικονομικών διευθυντών του συλλόγου το 2014, το οποίο ανέφερε πως ο Σείχης Μανσούρ θα χρηματοδοτούσε μέσω της εταιρείας του, τους μισθούς της ομάδας με ένα ποσό ύψους 57 εκατ. λιρών, τη στιγμή που τα έσοδα της ομάδας από το “Etihad” ήταν μόλις 8 εκατ. λίρες.

Σε άλλο e-mail, που χρονολογείται το 2013,  o πρόεδρος της Σίτι, Καλντούν Αλ Μουμπάρακ, φαινόταν ισχυριζόταν πως θα προτιμούσε να δώσει 50 εκατ. ευρώ σε δικηγόρους για ενδεχόμενες μηνύσεις παρά να εναρμονιστεί με το κανονιστικό πλαίσιο της UEFA… Αποδέκτης του mail μάλιστα ήταν ο τότε Γενικός Γραμματέας, και νυν πρόεδρος της ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο.



Οι ενοχλήσεις από την UEFA προς την Σίτι είχαν ξεκινήσει βέβαια πριν από τις αποκαλύψεις του Πίντο, καθώς ο Ελεγκτικός Μηχανισμός του FFP είχε κινητοποιηθεί, προχωρώντας σε προειδοποιήσεις. Αυτό ήταν κάτι που οι άνθρωποι των “πολιτών” είχαν βρει εξαιρετικά άβολο γι’ αυτό και ένα από τα mail, με ημερομηνία 15 Μαϊου 2014, όταν ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Μηχανισμού, Ζαν-Λουκ Ντεχέν απεβίωσε στα 73 του χρόνια, είχε τίτλο “Ένας έφυγε, έξι μένουν ακόμα”.

Η Σίτι απολογήθηκε επίσημα για το συγκεκριμένο mail που είχε αποστείλει, για εσωτερική κατανάλωση, ο εκ των δικηγόρων της ομάδας Σάιμοντ Κλιφ, αλλά δεν πήρε ποτέ θέση για όσα της προσάπτονταν. Η έρευνα άνοιξε επίσημα, κατά τραγική ειρωνεία λίγο αφότου ο Ρούι Πίντο εκδόθηκε στις πορτογαλικές Αρχές, και ολοκληρώθηκε με τη σημερινή (14/2) τιμωρία… καταπέλτη.

Η ιστορία του ανθρώπου που αποκάλυψε τα πάντα και… έκαψε την Μάντσεστερ Σίτι
Όσο για τον άνθρωπο που αποκάλυψε το σκάνδαλο, η UEFA και η Μάντσεστερ Σίτι δεν κινήθηκαν ποτέ ποινικά εναντίον του, ούτε ζητήθηκε η μαρτυρία του. Τον Ιανουάριο του 2019 συνελήφθη στην Βουδαπέστη, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια, με τις τοπικές αρχές να τον υποχρεώνουν σε επιτήρηση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Λίγο αργότερα η πορτογαλική δικαιοσύνη κατάφερε να κερδίσει την έκδοσή του και βρίσκεται από τον Μάρτιο του 2019 σε φυλακή της Λισαβόνας περιμένοντας να δικαστεί για 147 αδικήματα που του προσάπτονται, τα οποία αρνείται συνολικά.

Από το 2015 όταν και ξεκίνησε τη δράση του ο Πίντο, προχώρησε σε διαδοχικές αποκαλύψεις σχετικά με φοροδιαφυγή δεκάδων δισ. ευρώ στον χώρο του ισπανικού ποδοσφαίρου, παρουσιάζοντας ντοκουμέντα για υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν κορυφαία ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Ρανταμέλ Φαλκάο, ο Μεζούτ Οζίλ, ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο Σέρχιο Ράμος αλλά και ο κορυφαίος ατζέντης Ζόρζε Μέντες.

Το “μένος”, η αδιαφορία FIFA / UEFA και η.. λυπητερή για την Μάντσεστερ Σίτι
Λίγο αργότερα είχε εκφράσει ανοιχτά την απογοήτευσή του που ούτε η FIFA ούτε και η UEFA ασχολήθηκαν ποτέ σοβαρά με τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε προσκομίσει, αλλά δεν πτοήθηκε, ενώ έχει ισχυριστεί πως η πορτογαλική δικαιοσύνη δείχνει “μένος” στην περίπτωσή του, λόγω των αποκαλύψεών του για δύο από τα μεγάλα κλαμπ της χώρας, της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και της Μπενφίκα και του τρόπου που προσέγγιζαν παίκτες.



Ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε και η υπόθεση του γραφείου μάνατζερ Doyen Sports, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο πρωτοφανούς σκανδάλου ξεπλύματος τεράστιων χρηματικών ποσών από μετεγγραφές, μετά από αποκαλύψεις του “Football Leaks”.

Ο ίδιος πάντως μέχρι σήμερα που περιμένει να δικαστεί, δηλώνει αμετανόητος, αφού όπως έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του: “Φυσικά κάποιες από τις πράξεις μου ήταν παράνομες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαι εγκληματίας όπως μου προσάπτουν. Είμαι απλά ένας οπαδός της Πόρτο και θαυμαστής του Κριστιάνο Ρονάλντο που δεν αντέχει την ανειλικρίνεια που επικρατεί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο”.

Με πληροφορίες από: theguardian.com / dailymail.co.uk
Φωτογραφίες: Reuters.
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html