Για 40 χρόνια, το ‘Δημόσιο Σχολείο Willowbrook’, γνωστό επίσης και ως Ψυχιατρική κλινική Willowbrook, λειτουργούσε ως ίδρυμα για παιδιά και ενήλικες με νοητικά και ψυχολογικά προβλήματα. Οι συνθήκες στο άσυλο ήταν πολύ άσχημες. Αφού έφτασαν τα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας, φάνηκε πως υπήρχαν πολλά νομικά κενά.
Επίσης, φάνηκε πως μέσα στο άσυλο έκαναν ένα άκαρδο πείραμα κατά το οποίο μόλυναν ασθενείς με ασθένειες και μετά προσπαθούσαν να τους θεραπεύσουν. Παρόλο που το άσυλο έκλεισε το 1987, η κληρονομιά του είναι μία δεοντολογική μεταρρύθμιση και η έρευνα του πάνω στην ηπατίτιδα.
Στο Willowbrook, ο Dr. Saul Krugman μόλυνε ασθενείς με ηπατίτιδα και μετά δοκίμαζε πάνω τους διάφορες θεραπείες.
Τους περνούσε τον ιό μέσα από το φαγητό αλλά και με ενέσεις. Τίποτα από αυτά δεν έγινε με την συγκατάθεση των ασθενών ή των κηδεμόνων τους. Παρά τα πειράματα, ο Krugman τιμήθηκε το 1972 και εκλέχτηκε πρόεδρος την Αμερικανικής Παιδιατρικής Κοινότητας.
Επανάσταση στους Διαιτολόγους! Χάσε Μέχρι 9 Κιλά σε 5 Μέρες!
Δεν υπήρχαν αρκετές τουαλέτες και οι ασθενείς ζούσαν σε πολύ άσχημες συνθήκες.
Το Willowbrook είχε γεμίσει πολύ γρήγορα. Οι εγκαταστάσεις του ήταν σχεδιασμένες για 4,000 ασθενείς αλλά από το 1960, φιλοξενούσε πάνω από 6,000. Αυτό έκανε πολύ δύσκολες τις συνθήκες.
Το προσωπικό δεν ήταν απαραίτητο να έχει προϋπηρεσία και αυτό οδηγούσε στην κακομεταχείριση των ασθενών.
Οποιοσδήποτε μπορούσε να δουλέψει εκεί και αυτό οδηγούσε σε σεξουαλική, σωματική και συναισθηματική κακοποίηση των ασθενών από τους ανθρώπους που πληρώνονταν για να τους φροντίζουν.
Παρά τον όρο ‘Σχολείο’ στο όνομά του, δεν δίδασκαν τίποτα στο άσυλο αυτό.
Το Willowbrook υποτίθεται πως ήταν ένα μέρος διδασκαλίας. Ωστόσο, μόνο αυτό δεν συνέβαινε.
Οι ασθενείς πέθαιναν συνέχεια από ασήμαντες αιτίες.
Πολλοί πέθαιναν από πνιγμό ενώ έτρωγαν το γεύμα τους και άλλοι από γρίπη. Εάν το προσωπικό πρόσεχε περισσότερο την υγιεινή, πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί.
Το 1972, ο Geraldo Rivera έκανε μία αναφορά στο Willowbrook, 7 χρόνια αφού ο Robert Kennedy αποκάλυψε τις φρικτές συνθήκες.
Ο πρώτος που μίλησε για το άσυλο ήταν ο Robert Kennedy αφού το επισκέφτηκε το 1965. Όταν δημοσιοποιήθηκαν οι πληροφορίες, ο κόσμος εξοργίστηκε. Ο Rivera έκανε ακόμα περισσότερη έρευνα για το Willowbrook και έγραψε ακόμα και ένα βιβλίο για τις εγκαταστάσεις του.
Έγιναν πολλές μηνύσεις ενάντια στο ίδρυμα.
Οι μηνύσεις απαιτούσαν να γίνει κάτι για να βελτιωθούν οι συνθήκες. Το αποτέλεσμα ήταν να βγει απόφαση που ανάγκαζε την πολιτεία να μετακινήσει τους ασθενείς σε νέα σπίτια όπου η κατάσταση θα ήταν καλύτερη.
Το Willowbrook ήταν κάποτε το μεγαλύτερο ίδρυμα στο είδος του στις ΗΠΑ.
Το 1969, το Willowbrook ήταν επισήμως το μεγαλύτερο ψυχιατρικό ίδρυμα στις ΗΠΑ. Εάν οι συνθήκες ήταν καλύτερες, θα ήταν κάτι πολύ καλό. Ωστόσο, επειδή οι εγκαταστάσεις ήταν υπερπλήρεις και χωρίς το ανάλογο προσωπικό, πιθανώς να ήταν από τα χειρότερα πράγματα που έχουν συμβεί στην χώρα.
fanpage.gr